Turistvisum

Turistvisum

Det är viktigt att känna till

Ordinarie turistvisum utfärdas till svenska medborgare, andra länder och statslösa personer för en kortare vistelse i landet i turisms syfte (besöka kulturevenemang, utflykter, sightseeing) på grund av bekräftelse av mottagandet utländska turister av ryska organisationen som bedriver turismsverksamhet.

Vanligt turistvisum är tillräckligt för inresa för kortare affärsmöten, deltagande i mässor och auktioner, samt för medicinsk konsultation eller undersökning. I detta fall skall som "syfte med resan" i mottagarens bekräftelse anges "target tourism" och viseringen utfärdas därvid för det antal dagar som resans ändamål kräver enligt datum som anges i bekräftelsen (dock ej över 30 dagar). Denna typ av visum utfärdas som regel för kortare tid än 30 dagar.

Turistvisum kan utfärdas som singel- eller dubbelvisum.

Dubbelt turistvisum utfärdas till utländska medborgare endast om de enligt resehandlingarna under uppehållet i Ryssland avser att besöka något av Rysslands grannländer (OSS-länderna, Baltikum) eller annat land, varifrån återresa sker genom Rysslands territorium (t.ex. Kina, Mongoliet). Resvägen skall i detta fall specificeras i resevouchern (eller i mottagande researrangörs bekräftelse).

Turistvisum gäller maximalt för 30 dagars vistelse i Ryssland.

Observera! Reseförsäkring skall innehålla följande uppgifter:

  1. Försäkringsdatum;
  2. Försäkringsnummer;
  3. Den försäkrades fullständiga namn;
  4. Försäkringsbolagets namn och adress;
  5. Reseförsäkringens giltighetstid skall täcka hela uppehållet i Ryssland för singel- eller dubbelvisum och hela den första resan vid multipel visering;
  6. Förteckning över sjukvårdstjänster och medicinska transporttjänster, inklusive hemtransport av kvarlevor;
  7. Täckningsområde – hela världen eller Ryssland, Europa inklusive Ryssland);
  8. Försäkringsgivarens underskrift.

Vidare godtages ej heller försäkringar eller försäkringsintyg som ej innehåller nämnda information eller formulär utan försäkringsbolagens stämplar etc.

Nödvändiga handlingar

För enkel eller dubbel turistvisering krävs följande handlingar:

  1. Ett bekräftelse av den ryska turistorganisation som bedriver turismsverksamhet, uppgifter om vilka som ingår i Federala Register av researrangörer;

  2. Giltigt nationellt pass, som har minst två tomma sidor avsedda för visum. Passets giltighetstid ska löpa minst sex månader efter visumets utgångsdatum;

  3. Visumformuläret fyllas i online här visa.kdmid.ru, skrivs ut och undertecknas av den sökande;
    (Ange den visumcentral där du tänker göra din ansökan)

    Ryska visumcentralen erbjuder hjälp vid upprättandet av en ifylld visumansökan.

  4. Färgfoto 3,5 x 4,5 cmmed ljus bakgrund framifrån utan glasögon eller huvudbonad(Med undantag för medborgare som på grund av etnisk eller religiös tillhörighet avbildas med huvudbonad på passfotot). Ryska visumcentralen i Stockholm erbjuder  Express Foto” som en tilläggstjänst;

  5. Reseförsäkring, som gäller i Ryssland och helt täcker visumets giltighetstid, utom i de fall då denna täcks genom inbördes överenskommelse.

Mer om villkoren för erhållandet av dokument via posten se posttjänster.

OBS! Konsulära avdelningen kan begära in ytterligare underlag för visering, kalla till intervju eller förlänga viseringen.

Serviceavgift och konsulär visumavgift betalas via bank enligt faktura.

Observera! Om du inte är en svenskmedborgare måste du också tillägga följande:

1. Tillstånd för kontinuerlig bosättning i Sverige i mer än 90 dagar för medborgare i följande länder: Albanien, Bahrain, Venezuela, Egypten, Haiti, Irland, Lesotho, Libyen, Makedonien, Mali, Mexiko, Nya Zeeland, Förenade Arabemiraten, Oman, Sydkorea, Saudiarabien, Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, Sierra Leone, Ekvatorialguinea, Sydafrika, Japan.

Beroende på den nationella lagstiftningen i skriftligt bevis på kontinuerlig bosättning i Sverige mer än 90 dagar kan vara student- eller arbetsvisum, arbetstillstånd, ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, tillfälligt uppehållstillstånd, och så vidare.

2. Permanent uppehållstillstånd i Sverige eller annat liknande dokument för medborgarna i följande länder: Algeriet, Angola, Afghanistan, Bangladesh, Vietnam, Georgien, Indien, Irak, Iran, Kina, Nordkorea, Nepal, Nigeria, Pakistan, Rwanda, Syrien, Somalia, Tchad, Sri Lanka, Etiopien. 

Priser och vilkor

För svenska och EU medborgare

Handläggningstid Avgift för konsulär handläggning Serviceavgift
(inkl. moms)
Singel- och dubbelvisum    
4-10 arbetsdagar 350 SEK 315 SEK
1-3 arbetsdagar 700 SEK 495 SEK


OBS!
Om du är en person utan medborgarskap eller om du inte ären svensk eller EU medborgare, specificera gärna kostnaden för ditt visum hos operatörens callcenter Ryska visumcentrum.

Kostnaden och tidpunkten för utfärdande av visum till medborgare i andra länder och statslösa personer beräknas enligt "Taxa för konsulära handlingar enligt konsulära institutioner i Ryssland."

Mer om villkoren för erhållandet av dokument via posten se posttjänster.

 

Fyll i visumansökan

För att fylla i visumansökan, gå till sidan visa.kdmid.ru


Tjänst om att fylla i det elektroniska visumformuläret.

Ryska Viserings Centret kan hjälpa till med att fylla i det elektroniska visumformuläret vid inlämnande av dokument till Viserings Centret, eller för ändringar av gjorda felaktigheter ifrån anmälaren ( eller befullmäktigat ombud)
Visum formuläret fylls i i enlighet med dokument och information lämnat av anmälaren och skrivs under personligen  av denne.

Kostnaden av denna tjänst läggs till serviceavgiften och blir 125 SEK per formulär.

Ni kan vända er till operatören vid Viserings Centret vid inlämnande av visum dokument för denna tjänst.